Založení blogu:
3. února 2009

Sokol stěhovavý

13. září 2010 v 14:26 | Majitelka-WebMaster |  Ptáci
Sokol stěhovavý
.


Odborně: Falco peregrinus
Velikost:Rozpětí křídel je 85 - 115 cm, délka těla 35 - 50 cm. Samci váží od 500 g do 750 g, samice jsou výrazně větší a váží 910g až 1,5 kg.
Zbarvení: Dospělý pták má tmavě šedý až šedočerný hřbet a bílou spodinu s kapkovitými skvrnami na hrdle přecházejícími v příčné vlnky na břiše. Samice může mít spodinu těla nahnědlou.
Ruční letky jsou černohnědé, špičky křídel černé, ocas šedohnědý, s příčnými skvrnami. Konec ocasu je bíle olemován.
Na bělavou tvář zasahuje tmavá šedočerná barva z temene a tvoří nápadný, charakteristický vous.
Mladí ptáci mají hřbet spíš šedohnědý s bělavými nebo nažloutlými lemy per. Ocas mají tmavohnědý se světlými příčnými pruhy. Spodinu těla mají výrazně podélně skvrnitou.
Popis: Sokol stěhovavý má štíhlé tělo, při letu dlouhá a úzká srpovitě zahnutá křídla. Zobák je šedočerný se žlutým ozobím a kulatými nosními otvory.
Potrava: Loví téměř výhradně ptáky za letu.Vrhá se z velké výšky na kořist pod sebou a útočí svými pařáty.Jeho nejčastější kořistí bývají:holubi, hrdličky, špačci, drozdi, koroptve, kachny, vlaštovky či pěnkavy.Někdy i vrány a havrani.Ze savců bývají jeho kořistí většinou netopýři, ale i králíci, veverky a sysli.
Hnízdění: Hnízdí buď na skalách či budovách, anebo obsazuje hnízda jiných druhů ptáků. Samička snáší koncem března nebo během dubna 2 až 4 vajíčka. Samec se na zahřívání snůšky podílí v menší míře, obstarává však samici potravu.
..
Zajímavosti:
  • Zbarvení sokolů je velmi variabilní. Čím severnější populace, tím je celkové zbarvení světlejší, naopak v tropech může zbarvení hlavy a zad být až černé.
  • Při střemhlavém letu dosahuje až 300 km/h (podle některých zdrojů až 400 km/h).Náraz v této rychlostipři lovu kořisti by byl nebezpečný i pro něj a proto se snaží trefit spíš křídlo, než přímo tělo kořisti.
  • Sokol sám hnízdo nestaví, ani neupravuje, na skále mnohdy hnízdí přímo na holém podkladu. Byla zaznamenána i hnízda na zemi.
  • Druh má množství popsaných poddruhů, ale ne všechny jsou uznávány. Různé prameny uvádí 15 - 17, někdy dokonce i 19 poddruhů.
  • Sokol stěhovavý má kosmopolitní rozšíření. Přirozeně se nevyskytuje pouze v Antarktidě, částech jižní Ameriky, na Novém Zélandu a Islandu. V současné době je však jeho rozšíření menší, protože na mnoha místech, převážně v rozvinutých industrializovaných oblastech, sokol vyhynul.
  • V 70. letech 20. století nebylo při ornitologickém mapování zaznamenáno žádné hnízdění sokola. Tento stav přetrvával až do let osmdesátých, kdy se začaly objevovat pokusy o zahnízdění. V letech 2001-2003 byl počet hnízdících sokolů v České republice odhadnut na 20-25 párů.
...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Bannery:

My Fantasy Planet

Horses-Online.cz

Fotografování koní

Časopis Koně & hříbata